In English

Vaikka itse con alkaa vasta lauantaina, löytyy myös jo perjantaille 25.7. ohjelmaa.

Kapteeni Kuolion Tampere -kiertokävely

Tutustu Kapteeni Kuolion kotimaisemiin Pekka Mannisen opastuksella jo ennen conin alkua! Ainutlaatuinen tilaisuus!

Aika: pe 25.7 kello 14.00. Ennakkoilmoittautumiset ja tarkempi informaatio: hannhell yahoo.com.

HUOMIO! Valitettavasti Kapteeni Kuolio -kiertokävely on nyt täynnä.

Finncon kampen

Tervetuloa perinteiseen Finncon Kampen pöytäjääkiekkoturnaukseen. Kisa järjestetään perjantaina 25.7. kello 20 paikkana on Telakan terassi, sateessa sisätilat. Tule voittamaan viime vuoden mestari Pasi Vihinen (se on erityisen helppoa, jos Pasi ei pääse paikalle)!

Kyse ei ole millään tavalla verihenkisestä kisasta, vaikka erinäisiä piristeitä käytetäänkin. Viime vuonna näytti tuollaiselta ja tuollaiselta.

Kisan aikana ja sen jälkeen scifistiset illanistujaiset Telakalla.

Tampereen Finnconin kunniaksi Tampereen fandom lahjoittaa Finnconkampenille kiertopalkinnon.

Telakka sijaitsee rautatieaseman lähistöllä osoitteessa Tullikamarin aukio 3.

Etukäteen voi ilmoittautua osoitteeseen ari.seppiuta.fi, mutta mukaan voi tulla ilmoittautumattakin.

IX Scifi- Ja Fantasiatutkijatapaaminen

Paikka: Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutti, Puutarhakatu 11

10-13 Tutkijaseminaari
SNI, seminaarihuone

14-15 Farah Mendlesohn: "Ways of approaching fantasy" (luento)
SNI, Pantin auditorio, käynti sisäpihalta

>> Lisätietoja

Tiedeperjantai

Paikka: Tampereen yliopisto, Linna, Kalevantie 5, ls K103

Finncon08:n Tiedeperjantain esityksissä keskitytään tietotekniikan, reaalitodellisuuden ja tieteisfiktion suhteisiin.

13 - 14.25 Juha Lehikoinen & Pertti Huuskonen: "Maailman käyttöliittymä: lisätty todellisuus ja älykkäät vuorovaikutusmenetelmät"

Tietokoneen tärkein käyttäjälle näkyvä ominaisuus on sen käyttöliittymä. Tyylikkään, helpon mutta tehokkaan käyttöliittymän rakentaminen ei kuitenkaan ole helppoa. Tilanne vaikeutuu, kun siirrytään läsnä-äly-tekniikkaan, jossa tietokoneet sulautuvat osaksi arkipäiväistä maailmaamme: autoja, pesukoneita, hissejä, soittimia, kelloja... ja jopa kasveja, eläimiä, ihmisiä. Maailmamme on pian suuri tietokone. Mutta mikä on sen käyttöliittymä? Luotaamme esityksessämme eräitä alan tutkimusaiheita kuten aivo-ohjaus ja lisätty todellisuus. Käytämme esimerkkeinä joukkoa toteutettuja ja ehdotettuja sovelluksia tieteestä, tieteiskirjallisuudesta ja -filmeistä.

FT, dosentti Juha Lehikoinen vetää tätä nykyä käyttöliittymäsuunnitteluyksikköä Nokia Devices-organisaatiossa. Aiemmin hän on toiminut johtavana tutkijana Nokian tutkimuskeskuksessa. Hänen tutkimusaiheitaan ovat olleet muuan muassa lisätty todellisuus, puettavat tietokoneet, ihmisen ja tietokoneen välinen vuorovaikutus sekä metadata ja media. Hänen esikoisromaaninsa "Lamelliteoria" ilmestyi v. 2007. Lisäksi hän on julkaissut metadataa, mediaa ja kontekstia käsittelevän "Personal Content Experience"-teoksen yhdessä Pertti Huuskosen, Ilkka Salmisen ja Antti Aaltosen kanssa.

Tekn.tri Pertti J. Huuskonen on tutkinut VTT:llä, CERNissä ja Nokialla tekoälyä, läsnä-älyä ja tilannetietoisuutta sovellettuna muun muassa teollisuuslaitoksiin, hiukkaskiihdyttimiin ja matkapuhelimiin. Tällä hetkellä hän on Tampereen yliopistolla sapattivapaalla Nokian tutkimuskeskuksesta laatimassa kirjaa "Context Awareness". Synkkinä ja myrskyisinä öinä hän tuottaa musiikkia ja melua lyhytfilmeihin taiteilijanimellä Schbert.

14.40-15.25 Jussi Nikander: ”Laskennallisen ongelmanratkaisun rajat”

Miten tietokoneilla ratkotaan ongelmia, ja mitkä lainalaisuudet säätelevät sitä mitä ongelmia voidaan ylipäätään ratkoa? Mitä voidaan ratkoa täsmällisesti ja missä joudutaan tyytymään summittaisiin tai osittaisiin ratkaisuihin? Samalla tullee kerrottua tietoa siitä, miten oikea tietotekniikka eroaa fiktion taikatietokoneista.

DI Jussi Nikander on tutkija Teknillisen korkeakoulun tietotekniikan laitoksella. Hänen erikoisalueitaan ovat laskennallinen ongelmanratkaisu, sen opetus ja soveltaminen maantieteellisiin ongelmiin.

Suomen Tieteiskirjoittajajien Kirjoittajatapaaminen

15.40-17 Farah Mendlesohn & John M. Harrison: In conversation

Kirjoittajatapaamisen ensimmäinen ohjelmanumero on Finnconin kunniavieraiden Mike Harrisonin ja Farah Mendlesohnin välinen kirjoittamisaiheinen keskustelu, johon myös yleisö on tervetullut osallistumaan kommentein ja kysymyksin.

17-18 NOVA:n palkintojenjako, STk ja TSFS

Nova-kirjoituskilpailun palkintojenjako järjestetään ensimmäistä kertaa jo perjantaina. Palkintojenjaon tavoitteena on tänä vuonna olla aiempia vapaamuotoisempi ja rennompi tilaisuus, jossa niin tuomaristolla, palkituilla kuin yleisölläkin on mahdollisuus ajatustenvaihtoon virallisen osuuden jälkeen.